Btw-verhoging van 6% naar 9%: dit zijn de gevolgen
De verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9% gaat 1 januari 2019 in. Wat zijn de gevolgen van deze btw-verhoging en welke maatregelen kan je nu al nemen als ondernemer?
De btw-verhoging van 6% naar 9% heeft met name financiële gevolgen voor particulieren (consumenten). Zij krijgen met een directe verhoging van de prijzen van goederen of diensten te maken. Ondernemers kunnen de betaalde btw in mindering brengen op hun btw-aangifte, dus of deze nu 6% of 9% bedraagt, maakt in principe geen verschil.
Btw-verhoging op offertes en facturen
Je kan je als ondernemer wél alvast voorbereiden door de administratie en prijzen aan te passen en nu al rekening te houden met de btw-verhoging op offertes en facturen die betrekking hebben op 2019.
Werk en betalingsdatum in 2019
Als je nu al een offerte stuurt voor werk dat pas in 2019 gaat gebeuren en de betaling ook pas in 2019 plaatsvindt, moet je nu al 9% btw op de offerte zetten. En in 2019 uiteraard ook 9% btw op de factuur.
Werk in 2019, betalingsdatum in 2018
Maak je een offerte voor werk dat je in 2019 gaat verrichten, maar dat al in 2018 wordt (vooruit)betaald, stuur je nog een offerte én factuur met 6% btw. Denk bijvoorbeeld aan een evenement dat in 2019 plaatsvindt, maar waar de klanten bij de bestelling direct (2018) de kaartjes moeten betalen.
Het kabinet wil ondernemers namelijk niet belasten met extra administratieve lasten bij de aangekondigde verhoging van het btw-tarief. Daarom zal de Belastingdienst niet gaan naheffen op in 2018 betaalde prestaties die pas in 2019 gaan plaatsvinden.
Werk in 2019, betalingsdatum onduidelijk
Dan is er ook nog een grijs gebied waarin je in 2018 de offerte maakt voor werk dat je zal uitvoeren in 2019, maar waarin het nog onduidelijk is wanneer de factuur wordt betaald. Dan maak je de offerte met een btw-tarief van 6%, maar spreek je met de klant af dat wanneer hij pas in 2019 betaalt, je het btw-tarief op de factuur verhoogt van 6% naar 9%.
Zorg er in ieder geval voor dat je van deze afspraak een schriftelijke bevestiging van hebt, anders beland je bij de betaling wellicht in een vervelende discussie over de hoogte van de factuur.
Prijzen aanpassen aan btw-verhoging
Het is aan de ondernemer om te bepalen of hij de btw-verhoging verwerkt in zijn verkoopprijzen. Als je dit niet doet, gaat de winstmarge op de verkoopprijs omlaag. Dit levert wellicht concurrentievoordeel op.
Verhoog je wel de prijzen, dan heeft dit met name gevolgen voor particulieren. Zij betalen de verkoopprijzen inclusief btw. Daar spitste het afgelopen jaar de maatschappelijke en politieke discussie zich ook op toe. De oppositie zette de btw-verhoging van het kabinet weg als ‘groente- en fruittaks’.
Niet alleen levensmiddelen worden duurder, maar ook de kapper of een bezoek aan het zwembad. Een particulier die een nieuwbouwhuis heeft gekocht en een schilder en stukadoor inhuurt, is in 2019 3% duurder uit.
Voor diensten of producten op de zakelijke markt heeft de btw-verhoging weinig consequenties. Ondernemers kunnen de betaalde btw in mindering brengen op hun btw-aangifte. Of dit nu 6% of 9% is, maakt verder geen verschil. Ondernemers die geen btw kunnen aftrekken, gaan dit uiteraard financieel wel merken.