MISSIE, VISIE, STRATEGIE… EN EEN COACHEND KLANKBORD

Succesvol ondernemen begint met het uitstippelen van een strategie, de weg naar succes. Het formuleren van de doelen die je wilt bereiken helpt je namelijk keuzes te maken. Een sterke visie en missie geven richting. Praktische handvatten waarop je op elk moment kunt teruggrijpen. Met feedback en een coachend klankbord bereikt je ondernemerschap een hoger niveau.

Een opdracht om mee te beginnen: probeer in twee zinnen op te schrijven waar je onderneming of idee om draait. Wat maakt je onderneming speciaal? Waarin blink je uit?

 

 

De elevator pitch

In het programma Dragon’s Den krijgen ondernemers een minuut de tijd om hun businessplan aan investeerders te ‘pitchen’. Het plan moet hen overtuigen om te participeren in het verhaal. Amerikanen spreken ook wel van de ‘elevator pitch’: de tijd die je hebt om een plan te verkopen aan een investeerder met wie je in de lift zit. Het principe achter de elevator pitch is belangrijk. Namelijk: een goed idee is in een paar woorden uit te leggen. Het is ook een spiegel: zolang het je niet lukt een plan tot de essentie terug te brengen, moet je blijven schaven.

 

De waarom-vraag

De essentie van de elevatorpitch is te herleiden naar de waarom-vraag. Waarom voel je een band met bepaalde winkeliers of leveranciers en zweer je bij dat ene merk? Klantentrouw wordt bepaald door zaken als prijs, kwaliteit, vakkennis en service. En tegenwoordig meer en meer door zaken als maatschappelijk verantwoord (MVO) ondernemen en een duurzame keten. De band tussen bedrijven en klanten wordt bepaald door het ‘waarom?’, beoogt bestsellerauteur (‘Start with why’) en managementgoeroe Simon Sinek. De vraag is relevant voor multinationals, maar ook voor de winkelier om de hoek en de zzp’er. Waarom ben je ondernemer? Waarom bestaat je organisatie en doe je ertoe? Wat zijn je drijfveer en doelstelling? De waarom-vraag draait om inspiratie: de reden waarom klanten voor jóuw producten of diensten kiezen.

 

De hoe- en wat-vragen

De waarom-vraag helpt je na te denken over de manier waarop je de doelen wilt bereiken en de middelen die je hiervoor gaat inzetten. Het is dé vraag die centraal moet staan, meent Sinek. Pas daarna kom je toe aan de hoe-vraag. Welke middelen heb je nodig om je doelstelling te realiseren? En in het kielzog de wat-vraag: wat wil je bereiken? Denk bij dit laatste aan concrete zaken, zoals winst, een socialere wereld (sociaal ondernemerschap) of hergebruik van afval (circulariteit). De waarom-vraag helpt je bij je marktbepaling en klantbenadering. De hoe- en wat-vragen zijn de handvatten die je helpen bij je investeringsbegroting en prijsbepaling. Het bedrag dat je qua investering nodig hebt. En de prijs voor je dienst of product. Het helpt je vooruitkijken: op welke termijn denk je de investering te hebben terugverdiend?

 

Het ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is iets wat je in principe elk jaar opnieuw moet herschrijven. Het is jouw eigen verhaal, een evaluatie van je uitgangspunten. Het is de jaarlijkse herijking van je doelen, gebaseerd op de marktomstandigheden, feedback en wensen uit je netwerk et cetera. Waar wil je over pakweg vijf jaar staan en wat heb je daarvoor nodig? Het is jouw plan, maar met de steun, feedback en een coachend klankbord van een financieel onderlegde adviseur bereikt je ondernemerschap een hoger niveau. En bereik je eerder je doelen. Dit verhaal eindigt met het begin: schrijf in twee zinnen op waar je onderneming of idee om draait. Blijf schaven tot je tevreden bent. Het gaat je helpen bij het vinden van klanten en/of opdrachtgevers. Met een sterke pitch straal je zelfvertrouwen uit en overtuig je je afnemers.

 

Bron: Blog NOAB-Keurmerk

 

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?

Wij leggen het u graag uit in een vrijblijvend gesprek. Vul dan het formulier in en we bellen u binnen 1 werkdag terug.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.